‘FMEA’ introductie voor betere kwaliteitsgarantie

Kwaliteit is een containerbegrip dat pas na specificatie inhoud krijgt. Wij zien kwaliteit als een ‘nagenoeg nul’ maatafwijking bij onze producten. Maar ook een kans op product falen heel dicht bij de nul. Om dat laatste beter te garanderen starten we bij JPT met een interne opleiding voor ‘Failure Mode and Effect Analysis’.

Wat is FMEA?
De principes van Failure Mode and Effect Analysis (FMEA, foutoptreden en effectanalyse) gaan terug naar hoog-risico omgevingen in de jaren vijftig van de vorige eeuw (Amerikaanse leger) en zijn later breed ingezet door de NASA. In beide omgevingen wil je niet dat systemen en diensten falen. En bij JPT willen wij dat ook niet.
FMEA is een stap-voor-stap systematische benadering voor het identificeren van alle mogelijke fouten binnen een ontwerp, een productie- of samenstellingsproces, een product of een dienst. Bij fouten kijken we naar manieren of mogelijkheden waarop iets kan falen, mogelijk of daadwerkelijk. De effectanalyse gaat dan over het bestuderen van de consequenties van het falen.

Klanttevredenheid
Natuurlijk, wanneer we in staat zijn om fouten in producten te voorkomen, dan hoeven we die fouten achteraf niet te herstellen wanneer het product in gebruik is. Dat scheelt geld. En voor onze medische toepassingen kan een fout betekenen dat er levens op het spel staan en dat willen we zeker niet laten gebeuren.
Maar uiteindelijk leidt het voorkomen van mogelijk falen van producten in gebruik of het mogelijk falen van het productieproces op onze locatie tot een hogere klanttevredenheid. Dat vinden wij belangrijk.

Alle medewerkers
Alle medewerkers en engineers op de JPT locatie die actief betrokken zijn bij het ontwerp en de ontwikkeling van producten en processen worden getraind. Wij zullen het nieuwe FMEA proces integreren in onze standaard kwaliteitscontrolesystemen zodat u – als onze klant – een nog betere nachtrust krijgt dan u nu al heeft. Nieuwsgierig naar Failure Mode and Effects Analysis bij JPT of hoe dit een voordeel kan zijn voor uw producten of diensten? Neem dan contact met ons op.